Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Γιορτή της μητέρας

Παιδάκια μας αγαπημένα, χαίρετε! 

Την Κυριακή που μας έρχεται (δεύτερη Κυριακή του Μαϊου) 
γιορτάζει ένα από τα πιο ξεχωριστά πρόσωπα της ζωής μας! 

Ποιο είναι αυτό;

Για να σας βοηθήσουμε λίγο, θα σας δώσουμε ένα στοιχείο: το όνομά του ή καλύτερα η ιδιότητα αυτού του προσώπου αρχίζει από Μ

Όχι δεν είναι η Μαρία Κ., ούτε ο Μιχάλης, ούτε η Μαρία Ν., ούτε ο Μάριος, ούτε η Μαρία Ρ. αλλά...
 είναι η Μαμά μας! 

Γιορτάζει η Μαμά του καθενός από εμάς! 
Γιορτάζουν όλες οι μαμάδες του κόσμου! 


Ιδέα για καταγραφή δικών σας σκέψεων :
Ζωγραφίστε ένα κύκλο σε άσπρο χαρτί και μέσα με τη βοήθεια ενός μεγάλου, γράψτε τη λέξη μαμά, έπειτα τραβήξτε γραμμές και πάνω σε αυτές τις γραμμές γράψτε τι σας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούτε τη λέξη μαμά;
 

Γλωσσικά παιχνιδάκια:
1. Άραγε πώς αλλιώς αποκαλούμε τη Μαμά μας; Τη φωνάζουμε :
  Μητέρα….Μαμά….Μάνα….Μανούλα. 
Έχετε αναρωτηθεί πώς ονομάζεται η μαμά σε άλλες γλώσσες; Διαβάστε με τη βοήθεια ενός μεγάλου, τα παρακάτω :

Ελληνικά  :       ΜαμάΜητέρα, Μάνα, Μανούλα
Αγγλικά  :         Μammy, Μother
Γαλλικά  :         Μaman, Μère
Γερμανικά  :    Μum, Mutter
Ιταλικά  :          Μamma, Μadre
Ισπανικά  :        Μamá, Μadre
Αλβανικά  :       Mommy, nënë
Βουλγάρικα  :  мама, майка
Ρουμανικά  :     Μama

Τι παρατηρείτε;  Ξεκινούν με τη φωνούλα Μ

2. Πώς μεταμορφώνεται μια λέξη όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάτι μικρό; Βρίσκουμε υποκοριστικά της λέξης "Μητέρα". Για παράδειγμα, μανούλα, μητερούλα, μανουλίτσα, μαμάκα, μαμακούλα, μαμακουλίτσα, κ.α. Αφήστε πρώτα τα παιδιά να εξοικειωθούν με το παιχνίδι, δίνοντας τους και άλλα παραδείγματα και έπειτα μπορείτε να το παίζετε καθημερινά, ξεκινώντας με αντικείμενα του σπιτιού:
καρέκλα – καρεκλάκι
τραπέζι – τραπεζάκι
κουτάλι – κουταλάκι


Ώρα για δραματοποίηση :

Πολλοί καλλιτέχνες, ζωγράφοι, ποιητές, γλύπτες, συγγραφείς και άλλοι έχουν εμπνευστεί από το Μεγαλείο της Μάνας και τη Μοναδική σχέση της Μάνας με το παιδί της και έχουν προσπαθήσει να το αποδώσουν. Ο πίνακας ζωγραφικής που απεικονίζεται παρακάτω είναι του Γεώργιου Ιακωβίδη και ονομάζεται Μητρική ΣτοργήΣτο σχολείο είχαμε συχνά την ευκαιρία να παρατηρήσουμε αρκετούς πίνακές του και προσπαθούσαμε να τους αποδώσουμε με το να γίνουμε εμείς μέρος του πίνακα. 

Πάρε ένα κουκλάκι – μωρό, διάλεξε παρόμοια ρούχα για να φορέσεις, κάνε την  πόζα που έχει η μητέρα και ζωντάνεψε τον πίνακα και ένα γλυπτό τώρα μαζί με τη μαμά ζωντανέψτε τα πήλινα αγαλματίδια. 

















Στείλτε μας φωτογραφία, αν το κάνετε. 

Αγαπητοί γονείς, οι δραστηριότητες αυτές στόχο έχουν την εξοικείωση των παιδιών με την γραπτή και προφορική αναπαράσταση λέξεων και της προσωπικής έκφρασης με πολλαπλούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν σε μία ημέρα, σκοπός είναι να απολαύσετε κάθε  μια από αυτές. Μας στοιχίζει πραγματικά πολύ που δεν μπορούμε να δράσουμε με τα παιδιά μας  στην φυσική τάξη μας  και προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε κοντά τους έστω και μακριά, οργανώνοντας δράσεις στις οποίες μπορείτε  εύκολα να συμμετέχετε στέλνοντας μας μόνο μια φωτογραφία. 

Παιδιά, στις μαμάδες τι θα χαρίσουμε; 

Αν ήμασταν σχολείο, θα μας προτείνατε ένα λουλούδι, μια αυτοσχέδια καρδιά, ένα ποίημα, μια ζωγραφιά, ένα τραγούδι, ένα βιβλίο, ένα κολιέ, μπισκότα να φτιάξουμε και να προσφέρουμε σε αυτήν που τόοοοσο αγαπάμε!! Τώρα, μπορείτε να κάνετε εξίσου όμορφα πράγματα. 

Ιδέες για δώρα (ας βοηθήσει ο μπαμπάς σε αυτό) :

1. Βγείτε στους αγρούς και μαζέψτε αγριολούλουδα, κάντε τα μπουκετάκι και χαρίστε τα στη μαμά, λέγοντας σ΄αγαπώ! 
2. Πάρτε ένα άσπρο χαρτί, διπλώστε το στη μέση σαν κάρτα και ζωγραφίστε σε όλες τις πλευρές του χαρτιού τον εαυτό σας μαζί με τη μαμά σας, κάνοντας διαφορετικά πράγματα μαζί. Χαρίστε την κάρτα στη μαμά, λέγοντας της σ’ αγαπώ! 
3. Κάντε μια δουλειά στο σπίτι (μαζέψτε τα παιχνίδια σας) και κάντε της έκπληξη, λέγοντάς της σ’αγαπώ! 

Και ό,τι άλλο μαγικό φανταστείτε, φυσικά. 

Και εσείς, Μανούλες, πάρτε τα παιδιά αγκαλιά, ακούστε και έπειτα τραγουδήστε μαζί, παρακολουθώντας τα ακόλουθα βίντεο :





Παίξτε παζλ και συνθέστε την εικόνα ενός πίνακα ζωγραφικής  με το έργο του Γκ. Κλιμτ "Μητέρα και παιδί" : παιχνίδι παζλ με τη μητέρα

Κάντε γιόγκα μαζί, αναπαριστώντας τις κινήσεις σε αυτό το σύνδεσμο : 

http://e-children.blogspot.com/2016/10/44.html#ixzz4NqaIO2Dd&i

ακούγοντας παράλληλα το ακόλουθο βίντεο :



Ακούστε το ακόλουθο τρυφερό παραμύθι: Και εγώ σ' αγαπώ!

Μαγειρέψτε μαζί την αγαπημένη συνταγή των παιδιών σας, χορέψτε στον αγαπημένο σας ρυθμό, παίξτε μαξιλαροπόλεμο (αυτό το τελευταίο το λατρεύουν) και τόσα άλλα που κάνετε καθημερινά. 

Και εμείς οι κυρίες θέλουμε να πούμε στα παιδιά ότι : 


Θαυμάσαμε το γλαστράκι με τις φακές του Γιάννη Κ., ακούσαμε τη Μαρίας Κ. και τη Μαρίας Ν. να μιλούν για την κηπουρική τους, είδαμε το Χάρη και το γλυκό του χαμόγελο, ακούσαμε  τη Χρυσούλα, το Νίκο και την Ελισάβετ Σκ. να μας μιλούν για το στεφάνι της Πρωτομαγιάς. 
Νιώσαμε πολύ όμορφα  που είχαμε τη δυνατότητα να δούμε μέσω τηλεδιάσκεψης – έτσι ονομάζεται αυτό που κάνατε την Τρίτη το μεσημέρι – την οθόνη του υπολογιστή μας να γεμίζει με τα προσωπάκια σας που στολίζονταν με το γλυκό και αμήχανο χαμόγελό σας μπροστά σ’αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία. Μοιραστήκαμε τα νέα μας, τραγουδήσαμε, ακούσαμε τις προσωπικές σας ιστορίες, δώσαμε ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι και περιμένουμε να ανταμώσουμε ξανά!

Θα στείλουμε στους γονείς μήνυμα πότε θα είναι η μέρα και η ώρα της επόμενής μας συνάντησης. 

Προσοχή! Αγαπητοί γονείς θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι δεν επιτρέπεται ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ καταγραφή της συνεδρίας (οπτικοακουστική) κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, γεγονός το οποίο αποτελεί ποινικό παράπτωμα σύμφωνα με τον GDPR (2018).  

Και όταν τα παιδιά πάνε για ύπνο, Μανούλες ανοίξτε τον υπολογιστή και παρακολουθήστε τα ακόλουθα τρυφερά  βίντεο :





Χρόνια πολλά Μανούλες με υγεία! 

Οι κυρίες σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου